Przepisy, prawidłowe żywienie, naturalne kosmetyki i zdrowy styl życia.
poniedziałek, 10 września 2012
Indyk w sosie gruszkowo - borówkowym
Z racji sezonu na gruszki i borówki mojej rodzinie ugotowałam coś takiego
500 g mięsa z indyka
cebula
2 duże twarde gruszki
200 g czerwonej borówki (sama w lesie zbierałam :D)
świeży tymianek i rozmaryn
1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
sól, pieprz
cukier
Mięsko pokroić na kawałki, obsmażyć na patelni, dodać pokrojona cebulkę. Borówkę wrzucić do rondla, zalać mała ilością wody, dodać cukier do smaku ma być lekko kwaskowe zagęścić mąką ziemniaczaną, dodać indyka z cebulką, sól, pieprz i zioła. Gruszki obrać ze skórki, pokroić wzdłuż na 1 cm grubości ćwiarteczki dodać do sosu, gotować aż wszystko zmięknie. Pasuje do ryżu, może do makaronu...Zamiast cukru polecam użyć proszku stewii, a zamiast mąki ziemniaczanej inuliny.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz