poniedziałek, 10 września 2012

Indyk w sosie gruszkowo - borówkowym



Z racji sezonu na gruszki i borówki mojej rodzinie ugotowałam coś takiego


500 g mięsa z indyka
cebula
2 duże twarde gruszki
200 g czerwonej borówki (sama w lesie zbierałam :D)
świeży tymianek i rozmaryn
1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
sól, pieprz
cukier






Mięsko pokroić na kawałki, obsmażyć na patelni, dodać pokrojona cebulkę. Borówkę wrzucić do rondla, zalać mała ilością wody, dodać cukier do smaku ma być lekko kwaskowe  zagęścić mąką ziemniaczaną, dodać indyka z cebulką, sól, pieprz i zioła. Gruszki obrać ze skórki, pokroić wzdłuż na 1 cm grubości ćwiarteczki  dodać do sosu, gotować aż wszystko zmięknie. Pasuje do ryżu, może do makaronu...Zamiast cukru polecam użyć proszku stewii, a zamiast mąki ziemniaczanej inuliny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz