poniedziałek, 10 września 2012

wariacje z cukinią

Pasztet z cukinii

3 szkl cukinii startej na tartce i odciśniętej
2 szkl bułki tartej
20 startego żółtego sera
1/4 szkl oleju
cebula 1 szt drobno pokrojona
2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
1 łyżka natki z pietruszki
20 dag pieczarek pokrojone na półplasterki
majeranek
sól, pieprz
3 jajka

Żółtka oddzielić od białek. Wymieszać pozostałe składniki z żółtkami, białka ubić na pianę i delikatnie wymieszać z masą. Doprawić do smaku. Piec 1 godz w 180 st C

Ciężko uwierzyć jedząc ten pasztet, że nie zawiera mięsa :)

Pizza z cukinią

ciasto:

2 szkl mąki pszennej
2 dag drożdży
łyżeczka soli
1/4 łyżeczki cukru
3 łyżki oleju
3/4 szkl wody gazowanej

Najlepiej wrzucić składniki do wypiekacza do chleba lub do miski miksera z końcówkami do ucierania- ślimaki

Ciasto musi godzine wyrastać w ciepłym miejscu

Farsz:
cukinia w plasterkach, a do tego..np pieczarki, papryka, oliwki, salami, kiełbasa, kurczak, szynka, pomidory

Ciasto rozwałkować na brytfannie, zapiec w 250 st C ok 5 min aby ciasto podrosło i lekko podeschło z wierzchu. Potem smarować sosem np samodzielnie zrobionym przecierem pomidorowym, układać składniki, posypać serem, zapiekać ok 20 min w maksymalnej temp piekarnika.

Roladki z cukinii

15 dag chudego twarogu
10 dag sera pleśniowego twardego np rokpol lub inny z niebieską pleśnią
jogurt naturalny
sól, pieprz, tymianek, rozmaryn
4 małe cukinie

Cukinie należy pokroić  wzdłuż na cieniutkie plasterki - takie prześwitujące. Polecam wypróbować szatkowniczkę lub krajalnicę. Pozostaje składniki zmiksować w blenderze dodając jogurt w zależności od gęstości masa ma być lepka i plastyczna, ale nie lejącą się. Nakładać na brzeg plasterka cukinii łyżeczkę farszu i zwijać ruloniki. Przed podaniem schłodzić.


Cukinię dodawałam też do zupy jarzynowej, do sosu z kurczakiem i papryką


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz