wtorek, 11 września 2012

robimy soki na zimę

Planując robić soki należy zaopatrzyć się w sokownik. W okresie przetworowym są dostępne w marketach. Wato zainwestować  bo będzie to sprzęt na lata. 

Jakie owoce się nadają?? Truskawki, maliny, porzeczki, aronia, wiśnia, winogron...

wypłukane owoce trzeba włożyć do sitka, nalać wody pod spód. zatkać wężyć, podstawić pod niego wiaderko, wsypać cukier i czekać aż w wężu pojawi się sok. Wtedy otworzyć i poczekać, aż sok się zleje i ponownie zamknąć wąż. Po jakimś czasie można potraktować owoce tłuczkiem. Sok należy mieszać aby cukier się rozpuszczał. Dodawać cukru do smaku, sok ma być dobrze słodki, bo przecież będzie rozrabiany z wodą.   Należy pilnować aby w zbiorniku pod owocami była cały czas woda. 

W przypadku aronii należy do soku dodawać skórkę z pomarańczy i sok z pomarańczy. 1 pomarańcza na 1 kg aronii. Dzięki temu zabiegowi aronia traci cierpkość...


Soki należy pasteryzować.
truskawka
malina, wiśnia, aronia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz