poniedziałek, 10 września 2012

Kremowy placek bananowy

1 porcja słodkiego sosu Carlos
1 porcja włoskiej bitej śmietany
3 duże banany
sok z 1 dużej cytryny



Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki pszennej + trochę mąki do posypania stolnicy
3/4 szklanki roślinnego tłuszczu piekarskiego lub margaryny do pieczenia
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka soli morskiej
7 łyżek lodowatej wody (jeśli jest lato, należy użyć 6 łyżek lub dopasować ilość wody w zależności od wilgotności mąki)


Składniki na słodki sos Carlos:
2 i 1/2 szklanki pełnego mleka
1 łyżka cukru z wanilią
5 dużych żółtek w misce
1 szklanka cukru
2/3 szklanki przesianej mąki tortowej


Składniki na włoską bitą śmietanę:
3 szklanki śmietany kremówki
1/2 szklanki cukru pudru


Sposób przygotowania ciasta:
Umieścić w misce mąkę, tłuszcz, cukier i sól i przy pomocy robota kuchennego i końcówek do wyrabiania ciasta wyrobić ciasto do połączenia się wszystkich składników (ok. 30 sekund). Dodać 6 łyżek mąki i włącz mikser na kolejne 30 sekund.
Zawinąć ciasto w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30-60 minut.
Wyłożyć ciasto na obsypaną mąką stolnicę i rozwałkuj je w okrąg o średnicy ok. 35 cm i grubości 6 mm. Nawinąć ciasto na wałek i przełożyć do formy. Przygnieść palcami ciasto do dna formy. Usunąć nadmiar ciasta wystający poza formę. Nadmiar ciasta możesz zawinąć w folię spożywczą i przechowywać zamrożoną przez 2 miesiące.


Sposób przygotowania słodkiego sosu Carlos:
Do głębokiego garnka wlać mleko i dodać wanilię i doprowadzić do wrzenia, ściągnąć z ognia. Ubić jajka z cukrem. Dodawać powoli mąkę do jajek podczas ubijania aż składniki się połączą. Wlewać 1/4 gorącego mleka do jajek ciągle ubijając aż składniki się połączą. Potem dolewać resztę mleka ubijając.
Przelać całą mieszankę do rondelka z mleka i gotować na wolnym ogniu cały czas dokładnie mieszając. Masa szybko zgęstnieje w ciągu minuty, po tym nadal ubijać masę jeszcze przez 30 sekund. Dodać masło, zmniejszyć ogień i mieszać aż zgęstnieje (ok. minuty lub dwóch). Ściągnąć z ognia. Schłodzić krem w lodówce przed użyciem.




Przekładanie ciasta:
Umieścić masę w misce, dodać do niej połowę bitej śmietany i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką robiąc francuski krem.
Obrać 2 banany ze skórki, przekroić banana wzdłuż na krzyż i pokroić go w plasterki. Wrzucić kawałki banana do kremu.
Przełożyć masę bananową do formy i rozsmarować na całej powierzchni ciasta.
Przełożyć pozostałą połowę bitej śmietany do rękawa cukierniczego z założoną końcówką w kształcie gwiazdki i ozdobić całe ciasto.
Obrać pozostałego banana i pokroić na krzyż a następnie pod kątem na 8 kawałków. Umieścić kawałki banana w misce, wycisnąć na nie sok z cytryny i lekko wymieszać aby zapobiec ciemnieniu banana. Ułożyć kawałki banana w równych odstępach na obwodzie ciasta.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz