niedziela, 27 stycznia 2013

boczek pieczony z fenkułem

surowy boczek ze skórą
fenkuł czyli koper włoski
sól
3 ząbki czosnku
nasiona fenkułu
gwiazdki anyżu
kilka nasion kardamonu
liście laurowe
białe wino
bulion


Skórkę boczki nacinać ukośnie z obu stron - ma powstać kratka.  Wetrzeć sól w mięso. Rozgrzać blaszkę do pieczenia. Fenkuł pokroić wraz z zielonymi częściami. Obrać 3 ząbki czosnku. Wrzucić na rozgrzana blaszkę, dodać nasiona fenkułu, anyż, kardamon i liście laurowe. Na blaszkę położyć boczek skóra do dołu. Przysmażyć na złoto i odwrócić na druga stronę. Posypać nasionami kopru włoskiego i zalać białym winem i bulionem do wysokości skóry, aby ta się przypiekła w czasie pieczenia. Zagotować zanim blaszka zostanie wstawiona do piekarnika. Dusić w piekarniku przez 2,5 godz i 180 st C

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz