wtorek, 1 stycznia 2013

Pieczone pierożki z mozzarella i oliwkami

Ciasto:

250 g chudego twarogu
500 g mąki
8 łyżek mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
kostka masła
łyżeczka soli
2 jajka

Farsz:
Mozzarella 2 kulki
oliwki
czerwona papryka
czerwona cebula
bazylia
pieprz


Twaróg, jajko i mleko rozdrobnić mikserem na jednolita masę, dodać proszek do pieczenia, sól i stopione masło, stopniowo dodawać mąkę. Ciasto odstawić na 30 min w chłodne miejsce.
Cebulkę drobno pokroić i podsmażyć chwile na patelni. Pozostałe składniki drobno pokroić i wymieszać razem.
Ciasto cienko rozwałkować, pokroić na kwadraty, na środku położyć łyżeczkę farszu, brzegi zlepić tworząc trójkąt. Krawędzie docisnąć widelcem. Wierzch posmarować roztrzepanym białkiem i ponakłuwać wykałaczką. Piec ok 20 min w 180 st C



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz