niedziela, 20 stycznia 2013

sernik z kulkami orzechowymi

upiec 2 ciemne i cienkie biszkopty

masa serowa:


75 dag sera
1/2 kostki masła
300 g cukru pudru
8 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 budyń waniliowy
bakalie

Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka, ser, budyń, proszek do pieczenia i bakalie. Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z masą.

Kulki orzechowe:


30 dag orzechów zmielonych
1 1/2 szkl kwaśnej śmietany
3-4 łyżki cukru pudru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystko razem wymieszać. Utoczyć kulki. Połowę masy serowej wyłożyć na blaszkę, ułożyć kulki i przykryć druga połową masy. Upiec sernik


 Masa orzechowa:


1 kostka masła
2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2-3 łyżeczki mielonych orzechów
cukier do smaku

Masło utrzeć z cukrem, dodać orzechy i kawę.


Złożyć ciasto w takiej kolejności:

biszkopt - połowa masy orzechowej  - sernik - połowa masy orzechowej - biszkopt


Można polać dowolną polewą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz