poniedziałek, 14 stycznia 2013

burgery z sosem BBQ

sos :
cebula
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
brązowy cukier
mielona papryka
ocet jabłkowy
sos worcester
ketchup



Cebulę i czosnek drobno pokroić, wrzucić na rozgrzana patelnię. Doprawić sola i pieprzem. Łyżka brązowego cukru, łyżka mielonej papryki, 2 łyżki octu jabłkowego i zredukować ilość płynu. Dodać sos worcester i ketchup. Gotować 2-3 min.


2 grube plastry wędzonego bekonu
mięso mielone wieprzowe
cebula dymka
mielona papryka
bułki
wędzony cheddar
sałata
pomidor

Bekon drobno pokroić i podsmażyć aż stanie się zloty.Drobno pokroić dymkę i dorzucić na patelnię. Doprawić łyżeczką mielonej papryki. Odsączyć nadmiar tłuszczu. Wymieszać z mięsem mielonym doprawiając sola i pieprzem. Formować kotlety wielkości piłki golfowej, spłaszczyć.  Smażyć z każdej strony po 2-3 min. Pod koniec smażenia na każdym położyć plaster sera.

Na połowie bułki ułożyć pokrojona sałatę, plaster pomidora, burgera, sos BBQ i góra bułki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz