piątek, 11 stycznia 2013

jabłka z kruszonką

4 jabłka
cukier
laska wanilii
pół łyżeczki cynamonu
garść suszonej żurawiny
skorka z cytryny
sok z cytryny

2 jabłka zetrzeć, a resztę pokroić w kostkę - nie obierać. Rozgrzać patelnię, wsypać cukier, cynamon i ziarna z laski wanilii. Przygotować karmel - nie wolno go mieszać, a jedynie potrząsać garnkiem. Gdy cukier zaczyna ciemnieć dodać tarte jabłka. zmniejszyć gaz i dusić razem aż  jabłka się rozpadną. Potem dodać kostki jabłek, suszoną żurawinę i skórkę oraz sok z cytryny. Wyłączyć gaz.

Kruszonka:


mąką
cukier trzcinowy
masło
szczypta cynamonu
musli

Wszystko wymieszać rękami, na koniec dodać musli. Kruszonkę wyłożyć na wierzch jabłek  Naczynie ponownie podgrzać, poczekać aż boki zawrzą. Wstawić do piekarnika i zapiec górę w temp 220 st C ok 15 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz