niedziela, 27 stycznia 2013

marokańska pastilla z kurczaka

cebula
imbir
cynamon
odrobina cukru
sól
kurczak
bulion
jajko
płatki migdałowe
ciasto phyllo



Pokroić cebulę i imbir i smażyć razem. Dodać cynamon, cukier, sól i kawałki kurczaka. Chwilę podsmażyć, dodać bulion i dusić.Jajko roztrzepać i dodać do nadzienia. Posypać płatkami migdałowymi i odstawić do przestygnięcia. Płaty ciasto phyllo smarować masłem i układać w formie - kilka warstw. Wyłożyć  połowę nadzienia i ułożyć kolejne warstwy ciasta. Wyłożyć pozostałe nadzienie. Przykryć pozostałym ciastem, i założyć wystające brzegi na wierzch. Ważne jest aby każdą warstwę smarować masłem, bo ciasto jest bardo cienkie i od razu wysycha. Piec 10-15 min aż wierzch się zrumieni. Wyjąć z formy odwrócić na drugą stronę i ponownie zapiec 10 min. Wyjąć i posypać cukrem pudrem i cynamonem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz