niedziela, 20 stycznia 2013

Sernik pierzynka

ciasto:

1 1/2 szkl mąki
1/2 szkl cukru
1 jajko
2 łyżeczki proszku do pieczenia
10 dag margaryny

Ciasto zagnieść i schłodzić

Masa:

 1 kg sera tłustego
1 szkl cukru
2 budynie śmietankowe
2 jajka
4 żółtka
1/2 szkl oleju
1/2 szkl mleka

Olej zmiksować z cukrem i mlekiem. Dodawać po 1 jajku i żółtku. Na koniec ser i budynie.


Posypka:

4 białka
4 łyżki cukru
10 dag wiórek kokosowych
2 łyżki cukru
4 łyżki masła


Ciasto rozwałkować, wyłożyć masę serową. Ciasto piec ok 1 godz. 4 białka ubić z 4 łyżkami cukru, wyłożyć na ciasto, piec jeszcze 15 min. Wiórki, cukier i masło podsmażyć i rozsmarować na gorącym serniku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz