piątek, 11 stycznia 2013

domowe gnocchi

gotowane lub pieczone ziemniaki
jajko
mąka pszenna
sól, pieprz, tymianek
1 łyżka ricotty
świeży groszek
masło
łyżka startego parmezanu
skorka z cytryny


Ziemniaki przecisnąć przez praskę - inaczej będą grudki. dodać mąkę, jajko, łyżka ricotty.  Wymieszać. Dodać tymianek,sól i pieprz. Dobrze zagnieść, ale nie za  długo. Formować długie cygara, pokroić na małe kawałki, palcem zrobię wgłębienie. Gotować w osolonej wodzie, wyjąć gdy będą wypływać  Rozgrzać patelnię, wrzucić gnocchi, obsmażyć z każdej strony, dodać pieprz, zielony groszek i na koniec masło do smaku. Podawać ze skórką cytryny i parnezanem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz