niedziela, 27 stycznia 2013

Quiche z porami i pancetta

200 g mąki
szczypta soli
200 g masła
pory
pancetta - wędzony surowy boczek
kilka łyżek wody
2 jajka
kilka łyżek śmietany
starty ser gruyere
sól, pieprz
natka pietruszki



Do miski przesiać mąkę, dodać podrobione masło i sól. Wrobić masło w mąkę. Dodać kilka łyżek wody i wyrobić gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na 20 mi do lodówki. Ciasto podzielić na mniejsze kawałki, każdy rozwałkować na placek i włożyć do natłuszczonej formy. Pozostawić wyższe brzegi. Docisnąć do brzegów małym kawałkiem ciasta - w ten sposób placek się nie porwie. Ciasto z wierzchu przykryć folią lub pergaminem i obciążyć ryżem, grochem lub kulkami ceramicznymi. Zapiec 10 min w 200 st C.

Boczek drobno pokroić, zrumienić na patelni. Dodać pokrojone pory. Gdy całość się przysmaży odsączyć nadmiar tłuszczu. Jajka roztrzepać, dodać kilka łyżek śmietany. Na 2 części porów z boczkiem 1 część jajek ze śmietaną. Doprawić sola i pieprzem i startym serem.  Dodać pory z boczkiem i posiekana pietruszkę, wymieszać.

Z placków zdjąć folię i ponownie wstawić do piekarnika na kilka min aby się zarumieniło. Wypełnić placki nadzieniem, posypać startym serem i wstawić do piekarnika na 15 - 20 min.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz