niedziela, 27 stycznia 2013

tarteletki z czekladą

150 g masła
cukier
1 jajko
300 g mąki
tabliczka gorzkiej czekolady
100 g masła
100 ml śmietany kremówki

Masło z cukrem utrzeć na puszysta masę. Dodać 1 jajko i wymieszać. Dosypać mąkę i zagnieść. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki aby odpoczęło. Rozwałkować na 2,5 mm. Wycinać koła, wkładać do natłuszczonych foremek. Dno po nakłuwać widelcem. Odstawić do lodówki dzięki czemu będzie delikatniejsze. Upiec na złoty kolor. Miskę postawić na garnku z gotującą się wodą. Włożyć masło, śmietanę i czekoladę. Mieszać aż się rozpuści. Napełnić tarteletki i wstawić do lodówki. Podawać z lodami lub bitą śmietaną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz