niedziela, 27 stycznia 2013

nóżki kurczaka po syczuańsku

nóżki z kurczaka
sos sojowy
wino ryżowe lub wytrawna chery
łyżka octu ryżowego
sól, pieprz
czosnek
papryczka chili
świeży imbir
pieprz syczuański
skórka z pomarańczy
cukier
olej sezamowy
dymka


Kurczaka zamarynować w sosie sojowym, winie ryżowym, occie ryżowym, wodzie, soli i pieprzu. Zostawić na 2 godziny. Pokroić czosnek, papryczkę i imbir. Rozgrzać oliwę na patelni i je usmażyć. Dodać pieprz syczuański i skórkę z pomarańczy. Ułożyć na tym kurczaka i wlać marynatę. Dodać szczyptę cukru. gotować aż sos nabierze koloru, a sos stanie się gęsty. Na wierzch ułożyć pokrojona dymkę, sos sojowy i olej sezamowy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz