trawa cytrynowa
papryczka chili
świeży imbir
czosnek
liście limonki
łyżeczka cynamonu
łyżeczka mielonej kolendry
sól, pieprz
oliwa
wieprzowina - szynka lub łopatka
cebula
mleczko kokosowe
bulion
cukier palmowy
sos sojowy
sos rybny
salsa z magno
Do pasty curry należy pokroić trawę cytrynową, papryczkę, imbir, czosnek i liście limonki. Dodać cynamon, kolendrę, sól i pieprz. Rozetrzeć na pastę w moździerzu wraz z oliwą. Mięso pokroić na mniejsze kawałki i podsmażyć na oliwie z każdej strony. Mięso wyjąć i na tej samej patelni podsmażyć pokrojoną w pióra cebulę. Dodać pastę curry i smażyć razem. Dodać mięso i mleczko kokosowe. Wszystko wymieszać razem. Dolać bulion, cukier palmowy ok 1 łyżka, liście limonki, sos sojowy i rybny. Dusić przez godzinę. Podać z salsą z mango
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz