poniedziałek, 14 stycznia 2013

pączki z czekoladą

mleko
cukier
drożdże
pół kostki masła
mąka
szczypta soli
2 żółtka


Podgrzać mleko z cukrem. Do drożdży dolać połowę mleka. Do reszty mleka dołożyć pól kostki masła. Mąkę przesiać, dodać sól i 2 żółtka. Wymieszać z mlekiem i drożdżami. Zagnieść ciasto podsypując mąką. Pozostawić do wyrośnięcia na 1 godz. Rozwałkować ciasto na 1,5 cm i pokroić. Poczekać aż znowu wyrosną. Smażyć na głębokim oleju. Nadziać i posypać cukrem pudrem.


Nadzienie::

Śmietana kremówka
miód
gorzka czekolada
50 g masła

Zagotować śmietanę z miodem, czekoladę posiekać, dodać masło i zalać śmietaną. Wymieszać. Wstawić do lodowki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz