niedziela, 27 stycznia 2013

duszone żeberka wołowe

żeberka wołowe
główka czosnku
łyżka przecieru pomidorowego
czerwone wino
bulion wołowy lub drobiowy
Boczek surowy wędzony
brązowe pieczarki


Mięso pokroić na mniejsze kawałki wzdłuż kości.Posypać solą i podsmażyć je na rozgrzanej blaszce. Dobrze przysmażyć na złoto z każdej strony. Główkę czosnku przeciąć na pół i dołożyć do mięsa wraz z przecierem. Walać całość czerwonym winem do polowy wysokości mięsa. Gdy wino się zagotuje alkohol wyparuje. Poczekać aż wino trochę odparuje. Wlać bulion - 2,5 cm od dna. Zagotować. Przykryć folią i włożyć do piekarnika na 2,5 godz. Boczek pokroić w paski, pieczarki na połówki. Boczek przysmażyć, wrzucić grzyby i także zezłocić. Wyjąć blaszkę z piekarnika. Mięso wyjąć na półmisek. Czosnek przetrzeć przez sito razem  z całym sosem z pieczenia. Polać mięso sosem, dołożyć boczek z grzybami. Posypać natką z pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz