żeberka wołowe
główka czosnku
łyżka przecieru pomidorowego
czerwone wino
bulion wołowy lub drobiowy
Boczek surowy wędzony
brązowe pieczarki
Mięso pokroić na mniejsze kawałki wzdłuż kości.Posypać solą i podsmażyć je na rozgrzanej blaszce. Dobrze przysmażyć na złoto z każdej strony. Główkę czosnku przeciąć na pół i dołożyć do mięsa wraz z przecierem. Walać całość czerwonym winem do polowy wysokości mięsa. Gdy wino się zagotuje alkohol wyparuje. Poczekać aż wino trochę odparuje. Wlać bulion - 2,5 cm od dna. Zagotować. Przykryć folią i włożyć do piekarnika na 2,5 godz. Boczek pokroić w paski, pieczarki na połówki. Boczek przysmażyć, wrzucić grzyby i także zezłocić. Wyjąć blaszkę z piekarnika. Mięso wyjąć na półmisek. Czosnek przetrzeć przez sito razem z całym sosem z pieczenia. Polać mięso sosem, dołożyć boczek z grzybami. Posypać natką z pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz