piątek, 11 stycznia 2013

szybkie faworki- chrust

5 szklanek mąki
5 żółtek
3 łyżki gęstej śmietany
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka octu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
tłuszcz do smażenia
cukier puder do posypania



Ze wszystkich składników zagnieść ciasto, porządnie zagnieść, podsypywać mąka gdy będzie się bardzo lepić. Schłodzić ciasto ok 1 godz. Następnie podzielić na pół, jedna część rozwałkować, a druga dalej chłodzić. Rozwałkowane ciasto - ok 2-3 mm pokroić na 3 cm szerokości paski, potem podzielić na 10 cm kawałki. W każdym wyciąć otwór i wywinąć przez niego jeden koniec. Faworki smażyć na głębokim tłuszczu. Posypać cukrem pudrem. Radzę zrobić większą ilość :)



























Brak komentarzy:

Prześlij komentarz