poniedziałek, 14 stycznia 2013

kotlety wieprzowe z papryką

2 czerwone papryki
1 czerwona cebula
ocet winny czerwony
sól, pieprz, cukier
liście bazylii
2 grube plastry schabu z kością
2 ząbki czosnku
gałązki tymianku
masło


Papryki  i cebulę pokroić w paski. Rozgrzać patelnię i na oliwie podsmażyć  pokrojone warzywa. Doprawić sola, pieprzem i łyżeczką cukru. Gdy całość się zrumieni dodać czerwonego octu winnego, zmniejszyć płomień i dodać 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia. Dusić razem kilka minut. Posiekać bazylię i dodać na patelnię, wymieszać i wyłączyć płomień. Rozgrzać patelnię, schab doprawić pieprzem i solą, brzegi ponacinać. Smażyć w wysokiej temperaturze z obu stron. Wrzucić cały czosnek i gałązki tymianku. Pod koniec smażenia dołożyć kilka plasterków masła i polewać rozpuszczonym tłuszczem kotlety. Odłożyć kotlety aby odpoczęły. Podawać razem z warzywami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz