piątek, 11 stycznia 2013

klopsy wieprzowo - krewetkowe w bulionie

obrane surowe krewetki ok 10 dag- posiekane
mięso mielone 0,5 kg
bulion drobiowy
świeży imbir
szczypior
sól, pieprz
2 gwiazdki anyżu
sos ostrygowy
sos sojowy
 siekany czosnek
świeży szpinak
dymka



Mięso mielone wymieszać z krewetkami, imbirem, szczypiorkiem, sola i pieprzem. Formować klopsy i obsmażyć je z każdej strony na patelni. Bulion zagotować dodając anyż, sosy i czosnek. Klopsy wrzucić do bulionu. Gotować ok 10 min. Na koniec dodać szpinak i dymkę.

2 komentarze:

  1. Przygotowałem...ale to wcale nie takie proste!Popełniłem kilka błędów i choć w sumie danie jest smaczne,to podejrzewam,że nie o to chodziło Ramseyowi?!Polecam trzymać się podanej gramatury, ostrożnie dodawać imbir,bo przebija się gdy jest go za dużo,siekać,nie ścierać!!! Ja to zrobiłem i żałuję! Gordon nie podaje czy lepszym byłoby mięso mielone z łopatki,czy np.z szynki.Polecam wziąć suche,bo krewetki go rozwadniają i trudniej jest lepić kulki.No i należy skupić się nad bulionem.Jeśli zrobimy na chybił-trafił,to możemy spodziewać się torebkowo-chińskiego smaku cieczy.Sos ostrygowy jest specyficzny i nie wolno z nim przesadzić.Wg mnie to potrawa,która dopiero po kilku razach się udaje i dopasowuje do podniebienia,ale polecam!!!Jak rodzina nie będzie chciała popchnę białym winem! ;-))) Tak czy siak eksperymentujcie...jak mówi Gordon!

    OdpowiedzUsuń