czwartek, 17 stycznia 2013

imbirowy biszkopt

biszkopt:

175 g masła
175 g cukru
175 g mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
3 jajka
łyżeczka ekstraktu waniliowego


Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę zaczynając na od małych obrotów. Następnie dodawać po 1 jajku i ekstrakt z wanilii. Mąkę przesiać i dodać do masy wraz z proszkiem do pieczenia. Tortownicę wysmarować masłem i wysypać mąką. Wyłożyć ciasto. Piec w 180 st C 30-35 min.

Masa:

300 ml śmietanki 30 proc 
2 łyżeczki startego imbiru świeżego

Śmietanę ubić na sztywno. Dodać imbir i delikatnie wymieszać.  

Polewa:

300 ml śmietany 30 proc
50 g masła
3 łyżki cukru
tabliczka gorzkiej czekolady

Zagrzać śmietanę i cukier. Dodać masło i czekoladę. Wymieszać aż czekolada się rozpuści

Biszkopt rozkroić na pół. Przełożyć masą i polać polewą

2 komentarze:

  1. Robiłam wczoraj ten biszkopt z tego przepisu, nie do końca się udał bo:
    napisano nie jak dla laików "dodać trzy całe jajka i ponownie ucierać...". Po dodaniu od razu 3 jajek ciasto się ścięło i już się nie ucierało, nie było kremowe, a ciężkie - jajka dodajcie po jednym i powoli rozcierajcie.
    Do polewy: tabliczka (ok 90g) czekolady?? 300mm kremówki?? Z tego wyszedł napój czekoladowy, a nie masa. Czekolady przynajmniej 2-2,5 tabliczki, śmietany 200ml to max.

    Na jednym blogu znalazłam też informację: włożyć do lodówki celem schłodzenia: nie róbcie tak, to jest ciasto ucierane, zbije się i będzie "zakalcowate". Żeby jednak nie musieć tego robić mimo wszystko wykonajcie polewę ze zmodyfikowanymi ilościami składników, w przeciwnym wypadku włożenie ciasta do lodówki może być konieczne ze względu na rozpływającą się polewę czekoladową... ale w ten sposób zepsuje się nam ciasto... coś za coś. Przepis zmodyfikować!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest to oryginalny przepis G. Ramsay'a - to dokładnie jego słowa są tu przytoczone. Akurat tego przepisu nie robiłam, ale w innych zauważyłam, że do proporcji trzeba podchodzić z dużą rezerwą...

    OdpowiedzUsuń