piątek, 22 marca 2013

naleśniki inaczej

Te naleśniki wychodzą delikatne, chrupiące i cieniutkie. 

5 jajek
2 łyżki masła
pół litra mleka
200 ml jogurtu naturalnego 
sól, cukier
mąka pszenna


Jajka ubić tak aby powstała lekka piana, dodać szczyptę soli, cukru ile kto uważa, mleko i jogurt, wymieszać. Następnie stopniowo dodawać mąkę do uzyskania odpowiedniej gęstości. Na koniec dodać stopione masło. 

A teraz czym można nadziać naleśniki?? Masa serowa, dżem, tarte jabłka - to znają wszyscy. Nalesniki są też super z farszem meksykańskim takim jak do pierogów. Przepis znajdziecie tutaj http://ekologicznakuchnia.blogspot.com/2012/09/pierogi-farsze.html


Koleżanka z Francji poczęstowała mnie kiedyś naleśnikami po francusku i od tamtej chwili weszły na stałe do mojej kuchni. 
Przepis jest taki:
Usmażonego naleśnika wrzucić na patelnię, na połowę położyć szynkę, ser pleśniowy, ser żółty i wbić jajko, przykryć druga połową naleśnika. Gdy się przypiecze przewrócić na drugą stronę i także przypiec.


A dzisiaj zrobiłam naleśniki z 4 serami(rokpol, rokpol złocisty,szafir,gouda zagrodowa) pomidorkami koktajlowymi i papryką. Wszystko razem zapiekłam.



1 komentarz:

  1. Ta koleżanka z Francji, czyli ja, dodam że te naleśniki nazywają się -Galette Bretonne-,z regionu Bretagne.
    Często się robi -Galette Complete- czyli jak na zdjęciu:

    http://www.meilleurduchef.com/cgi/mdc/l/fr/recette/galette-bretonne.html

    ale osobiście, dodałam kilka rodzaje różnych ''Galette Bretonne'' w jednej:
    czyli mieszanka ''Galette Complete (=cała)'', ''Galette aux quatre fromages (= 4 sery)'' oraz ''Galette au roquefort (z serem pleśniowym)''.

    Wole jak jest kilka rodzaj serów:
    -nie tylko ser pleśniowy ale również
    -camenbert
    -dużo 'gruyere', 'compte' (szwajcarski)-w cienkich płatkach struganych
    -parmezan
    - i plasterki sera 'chevre' (kozi)

    -połowę jajka, żeby się nie lało, i żeby nie było -omelette-, lub jeden cały wyłącznie dla facetów

    -szynka zwykła , lub rodzaj rosette.

    Pamiętać że ciasto ma być inne (mniej maki), cieńsze i większe niż w polskich naleśnikach.

    Istnieje ciasto na słodko (z normalną maką) oraz ciasto bardziej na słono, z mąką 'sarrasin'.


    Smacznego

    Veronique Petit


    OdpowiedzUsuń