Należy tez szerokim łukiem omijać mięsa mrożone czy też próżniowo pakowane.
Polędwicę należy pokroić na plastry ok 1,5 cm grubości. Każdy posypać pieprzem, chili, czerwona słodka papryką i spryskać oliwą. Odstawić do lodówki na 2 godziny.
Teraz smażenie. Patelnia musi być maksymalnie nagrzana. Ponieważ steki są już w oleju nie ma potrzeby dodawania go na patelnię. Wrzucić kawałki mięsa, smażyć z obu stron po 2-3 min na stronę. Jeśli smażenie będzie trwało za długo to mięso zrobi się twarde, a o czerwonym oczku można zapomnieć. Po usmażeniu posolić, nigdy przed.
Ja lubię steki mało wysmażone, wtedy są najdelikatniejsze, kiedy w środku jest tylko czerwone oczko wtedy stek jest średnio wysmażony - to jest najbardziej popularna wersja. Stek mocno wysmażony nie ma żadnego sensu i lepiej nie jeść go wcale.
czerwone oczko- stek mało wysmażony |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz