piątek, 22 marca 2013

domowe tortille

Powszechnie uważa się że tortilla jest wysokokaloryczna i nie zdrowa. W mojej na przygotowanie całości użyjemy tylko 3 łyżek oleju i ani grama więcej innego tłuszczu, bo mięso będzie piersią z indyka, a sos na bazie jogurtu.



placki:

2 szkl mąki pszennej
1 szkl mąki kukurydzianej
3/4 szkl wrzątku
3 łyżki oleju
sól

Wszystkie składniki wrzucić do wypiekacza na chleb i włączyć na program wyrabiania ciasta bez pieczenia. po 5 min sprawdzić gęstość i jeśli jest taka potrzeba dosypać mąki. Ciasto ma być podobne do pierogowego. Po wyrobieniu ciasto musi odpocząć godzinę, czyli akurat cały program (1.5 godz) zleci. Potem należy podzielić ciasto na 6 porcji i każdą rozwałkować cienko na wielkość patelni. Smażyć kilka sekund na mocno rozgrzanej patelni z obu stron. Po usmażeniu trzymamy                pod przykryciem aby nie wyschły. 

Farsz:

500 g filetu z indyka
papryka
ogórek - może być konserwowy
Cebula czerwona
pomidor
sałata
jogurt naturalny
czosnek
sól pieprz

Indyka pokroić w cienkie paseczki i usmażyć doprawiając ulubionymi przyprawami. Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z jogurtem doprawiając sola i pieprzem. 



Wszystkie składniki układać na środku placka zwinąć i konsumować. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz