placki:
2 szkl mąki pszennej1 szkl mąki kukurydzianej
3/4 szkl wrzątku
3 łyżki oleju
sól
Wszystkie składniki wrzucić do wypiekacza na chleb i włączyć na program wyrabiania ciasta bez pieczenia. po 5 min sprawdzić gęstość i jeśli jest taka potrzeba dosypać mąki. Ciasto ma być podobne do pierogowego. Po wyrobieniu ciasto musi odpocząć godzinę, czyli akurat cały program (1.5 godz) zleci. Potem należy podzielić ciasto na 6 porcji i każdą rozwałkować cienko na wielkość patelni. Smażyć kilka sekund na mocno rozgrzanej patelni z obu stron. Po usmażeniu trzymamy pod przykryciem aby nie wyschły.
Farsz:
papryka
ogórek - może być konserwowy
Cebula czerwona
pomidor
sałata
jogurt naturalny
czosnek
sól pieprz
Indyka pokroić w cienkie paseczki i usmażyć doprawiając ulubionymi przyprawami. Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z jogurtem doprawiając sola i pieprzem.
Wszystkie składniki układać na środku placka zwinąć i konsumować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz