poniedziałek, 18 marca 2013

domowe uszka

farsz:
grzyby suszone lub mrożone
cebula
sól
pieprz

Jeśli grzyby są suszone należy je wcześniej namoczyć, mrożone trzeba rozmrozić. Cebulę pokroić i podsmażyć na oleju dodać grzyby i razem smażyć kilka minut doprawiając solą i pieprzem. Ciężko podać ilość grzybów. Ja na 300 g mrożonych grzybów użyłam 2 średnie cebule.
Po ostudzeniu cebulę i grzyby przepuścić przez maszynkę do mielenia na drobnych oczkach. Doprawić

Ciasto jest zwykle pierogowe:
2 szkl mąki
ok 0,5 szkl wody
2 łyżki oleju

Zagnieść dość twarde ciasto. Rozwałkować na cienki placek                                                                       ciasto pokroić na paski.













Potem na kwadraty, boki ok 1,5 cm


















Na każdym kwadraciku położyć porcję farszu














złożyć na pół
















Zlepić ze sobą dwa rogi.











Gotowe uszka





Przy lepieniu warto pamiętać, że uszka mają być jak najmniejsze. Uszka wielkości pierogów to nie uszka :) Można je zrobić wcześniej w większej ilości i zamrozić. Wyjąć na wigilię, a pozostałą część używać później np do sosu zamiast tortellini.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz