poniedziałek, 18 marca 2013

sakiewki z ciasta filo z krewetkami

paczka ciasta filo - dostępne w Almie, Delimie
0,5 kg mrożonych krewetek
2 duże cebule
3 ząbki czosnku
3 łyżki gęstej śmietany
świeża bazylia
oliwa z oliwek
cytryna
ser pleśniowy z niebieską lub srebrna pleśnią
sezam
masło


















Krewetki i ciasto rozmrozić. Krewetki zamarynować w soku z cytryny, czosnku, bazylii i oliwie min 2 godziny. Następnie całość razem z marynatą wyłożyć na patelnię i smażyć na dużym ogniu uważając aby się nie przypaliło. Gdy płyn odparuje dodać pokrojona w pióra cebulę. Doprawić solą i pieprzem. Z sola należy uważać w zależności od słoności sera. Dodać śmietanę i sporo sezamu. Zdjęć z gazu i dodać ser pokruszony na male kawałki. Wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Ciasto filo rozłożyć i pokroić na 12 kwadratów każdy ok 12 x 12 cm. Paczka ciasta składa się z ok 12 płatów, każdy podzieliśmy na 12 części. Ciasto przykryć ściereczka bo szybko wysycha. Masło roztopić i przygotować pędzel. Kwadraty składać  na ukos po 4 smarując co drugi masłem. Nadziać i zlepić końce. Układać gęsto na blaszce - nie będą rosły w czasie pieczenia. Piec w 180 st C z termoobiegiem.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz