20 dag cukru pudru
20 dag miodu
12 dag masła lub margaryny
1 jajo
1 dag sody oczyszczanej (1 płaska łyżeczka)
2 łyżki stołowe przypraw korzennych do piernika
Masło i miód razem rozpuścić. Trzeba to zrobić jako pierwsze aby zdążyło przestygnąć. pozostałe składniki wsypać do miski, dolać masło z miodem i wyrobić na gładka masę polecam w tym celu użyć wypiekacza do chleba albo haka w mikserze. Ciasto należy dobrze schłodzić przed rozwałkowaniem i wycinaniem kształtów. Piec 10 min w 180 st C. Pierniczki będą dobre dopiero po kilku dniach kiedy zmiękną. Jeśli nie macie zamiaru lukrować ciasteczek można 5 min przed końcem pieczenia posmarować je glazurą. Ja w tym celu zmiksowałam kilka łyżeczek dżemu brzoskwiniowego.
z brzoskwiniową glazurą |
te pierniczki będą lukrowane przed świętami |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz