poniedziałek, 18 marca 2013

filet z kurczaka z jabłkami duszony w winie

4 filety z kurczaka
4 średnie kwaśne jabłka
2-3 łyżki miodu
sól, pieprz
4 ząbki czosnku
60 g masła
imbir w proszku, chili
skórka z  1 cytryny
sok z połowy cytryny
szklanka białego wytrawnego wina






Kuczaka natrzeć solą i pieprzem i zostawić na 30 min w chłodnym miejscu. Jabłka obrać ze skórki i pokroić w plasterki, skropić sokiem z cytryny Połowę masła rozpuścić na głębokiej patelni, obsmażyć filety na złoty kolor z obu stron. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i otartą skórkę z cytryny. Dodać jabłka, pozostałe masło, wino, miód, imbir i chili do smaku. Gdy jabłka puszczą sok sos może zrobić się kwaśny, więc trzeba będzie dodać miodu. Całość przykryć i dusić na małym ogniu 30 min aż jabłka się rozpadną. Wyjąć mięso, sos odparować aby zgęstniał i doprawić do smaku. Podawać z ziemniakami.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz