poniedziałek, 18 marca 2013

szynka z filetu z kurczaka



1 duża pojedyncza pierś z kurczaka
pół litra wody
1 łyżka soli
przyprawy takie jak: liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec, rozmaryn, pieprz... itp...oczywiście nie wszystko na raz :)

Wszystkie składniki marynaty zagotować i zimna zalać mięso. Musi być dokładnie przykryte. Odstawić do lodówki na 2 dni. Po tym czasie wyjąć mięso zawinąć szczelnie w folię spożywczą, formując odpowiedni kształt, potem w rękaw do pieczenia także bardzo ściśle do mięsa i dokładnie zawiązać. Całość włożyć do garnka i zalać wodą. Tak przygotowany zestaw włożyć do piekarnika i piec w niskiej temperaturze ok 2 godziny. Temp wody nie powinna być większa  jak 80 st C. Ja mierzyłam ją termometrem do pieczenia mięsa.  Po upieczeniu zostawić w wodzie do wystygnięcia.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz