ciasto:
5 jajek
5 łyżeczek cukru
5 łyżek mąki
pół łyżeczki proszku do pieczenia
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić z cukrem. Dodać żółtka i wymieszać. Przesiać mąkę i proszek, delikatnie wymieszać. Upiec na złoty kolor.
Masa:
5 żółtek3 łyżki mąki
1/2 litra mleka
250 g masła
1 szkl cukru pudru
Żółtka wymieszać z mąką i mlekiem. Zagotować ciągle mieszając. Masło zmiksować z cukrem i stopniowo dodawać budyń. Wyłożyć na zimne ciasto
Piana:
5 białek
1,5 łyżki żelatyny
1/2 szkl wrzątku
1 szkl cukru
Białka ubić z cukrem. Żelatynę rozpuścić we wrzątku. Ostudzoną żelatynę dodać do białek i wyłożyć na masę.
Całość można polać polewą z gorzkiej czekolady
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz