piątek, 22 marca 2013

lasagne czerwono - zielona

Postanowiłam zrobić lasagne inaczej niż zwykle. Zrobiłam więc 2 farsze i dodałam inne sery. 

farsz czerwony:

Tradycyjny z mięsem mielonym

500 g mięsa mielonego
4 większe pomidory
2 duże cebule
3 ząbki czosnku
bazylia, oregano, sól, pieprz

Cebulę podsmażyć, dodać mięso, gdy zmieni kolor dodać pokrojone w kostkę pomidory. Dodać czosnek i przyprawy.  Odparować nadmiar wody. 

farsz zielony:

2 duże cebule
4 ząbki czosnku
1 średnia cukinia
500 g szpinaku
jogurt grecki
sól, pieprz
200 g sera feta

Cebulę podsmażyć, doda kostki cukinii ( nie obierać ze skóry). Wrzucić szpinak. Gdy wszystko zmięknie dodać przyprawy i ser. Wyłączyć i dodać jogurt. 

masa serowa:

starty parmezan lub cheddar
ricotta
niewielka ilość lazura złocistego


wszystkie sery wymieszać

Makaron namoczyć wcześniej w wodzie. Przygotować sos beszamelowy

układać warstwami: makaron, farsz czerwony, ser, makaron, farsz zielony, ser, makaron.  Na wierzch beszamel i ser. Zapiec ok 40 min w 200 st C 












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz