Postanowiłam zrobić lasagne inaczej niż zwykle. Zrobiłam więc 2 farsze i dodałam inne sery.
farsz czerwony:
Tradycyjny z mięsem mielonym
500 g mięsa mielonego
4 większe pomidory
2 duże cebule
3 ząbki czosnku
bazylia, oregano, sól, pieprz
Cebulę podsmażyć, dodać mięso, gdy zmieni kolor dodać pokrojone w kostkę pomidory. Dodać czosnek i przyprawy. Odparować nadmiar wody.
farsz zielony:
2 duże cebule
4 ząbki czosnku
1 średnia cukinia
500 g szpinaku
jogurt grecki
sól, pieprz
200 g sera feta
Cebulę podsmażyć, doda kostki cukinii ( nie obierać ze skóry). Wrzucić szpinak. Gdy wszystko zmięknie dodać przyprawy i ser. Wyłączyć i dodać jogurt.
masa serowa:
starty parmezan lub cheddar
ricotta
niewielka ilość lazura złocistego
wszystkie sery wymieszać
Makaron namoczyć wcześniej w wodzie. Przygotować sos beszamelowy
układać warstwami: makaron, farsz czerwony, ser, makaron, farsz zielony, ser, makaron. Na wierzch beszamel i ser. Zapiec ok 40 min w 200 st C
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz