ciasto przepis podstawowy:
ok 500 g maki pszennej - 400 najpierw a potem reszta to podsypania
3 jajka
150 g masła
3 łyżki cukru pudru
ziarna z polowy laski wanilii
3 łyżki śmietany kwaśnej
5 dag drożdży
duża szczypta soli
skórka z cytryny (niestety moja lodówka nie posiadała )
Masło posiekać z mąką, potem dodać resztę składników, zagnieść ciasto i schłodzić. W tym czasie przygotować farsz. np taki:
kostka twarogu
1 jajko
ziarna z połowy wanilii
cukier - ok 3 łyżki
bakalie.
Ciasto rozwałkować pokroić na kwadraty i nadziewać. Posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w 200 st C na złoto
A gdy zabraknie farszu to można nadziewać np mrożonymi jagodami :)
Je jagody mnie zafascynowały i już myślę co by tu z nich stworzyć....Jakieś pomysły??
Nie ma to jak domowe pieczywo :)
OdpowiedzUsuńP.S. Zapraszam również do siebie: kulinarnyblog.pl
Właśnie pomyślałam by takie jagodzianki zrobić, a mam w lodówce śmietane do wykorzystania, więc bedzie ciasto nie drożdżowe a krucho drożdżowe.Pozdrawiam.)
OdpowiedzUsuń