piątek, 22 marca 2013

wątróbka drobiowa z borówkami

Patrząc jak mój kot zachwyca się kurzą wątróbką zaczęłam się zastanawiać czy to faktycznie takie dobre i wymyśliłam taki o to przepis:

500g wątróbki drobiowej (na 2 osoby) najlepiej kurzej bo gęsia czy indycza jest twardsza
 1 średnia cebula
sól, pieprz
łyżka masła

Wątróbkę obrać z błon i żyłek, a cebulkę pokroić w kostkę i wrzucić na duża patelnię z łyżką masła. Dodać wątróbkę i zrumienić z każdej strony na złoto na dużym ogniu, pod koniec posolić. Smażyć maksymalnie 5-7 min. Potem wątróbka zrobi się gumiasta. Wyjąć wątróbkę z patelni, a na pozostałą cebulkę wyłożyć borówkę i chwilę podgrzać, doprawić solą i pieprzem. Wątróbkę polać sosem. 

W wersji odchudzonej można wątróbkę ugotować na  parze, a sos przygotować bez masła. 

I od teraz już rozumiem mojego Milusia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz