500g wątróbki drobiowej (na 2 osoby) najlepiej kurzej bo gęsia czy indycza jest twardsza
słoiczek dżemu z borówek (przepis na niego http://ekologicznakuchnia.blogspot.com/2012/09/borowka-czerwona-do-miesa.html )
1 średnia cebula
sól, pieprz
łyżka masła
Wątróbkę obrać z błon i żyłek, a cebulkę pokroić w kostkę i wrzucić na duża patelnię z łyżką masła. Dodać wątróbkę i zrumienić z każdej strony na złoto na dużym ogniu, pod koniec posolić. Smażyć maksymalnie 5-7 min. Potem wątróbka zrobi się gumiasta. Wyjąć wątróbkę z patelni, a na pozostałą cebulkę wyłożyć borówkę i chwilę podgrzać, doprawić solą i pieprzem. Wątróbkę polać sosem.
W wersji odchudzonej można wątróbkę ugotować na parze, a sos przygotować bez masła.
I od teraz już rozumiem mojego Milusia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz