poniedziałek, 18 marca 2013

ciasto phylo - strudel

opakowanie ciasta filo (dostępne mrożone w Almie, Delimie)
4 duże kwaśne jabłka
2 łyżki miodu
100 g rodzynek
100 g dowolnych bakalii i suszonych owoców - ja użyłam daktyli, kiwi, mango i moreli
100 g masła
cynamon
2 łyżki bułki tartej



Ciasto rozmrozić i rozwinąć, przykryć ściereczką aby nie wyschło. Jabłka umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić z kostkę razem ze skórą. Wrzucić na rozgrzaną patelnię, smażyć kilka minut. Jabłka nie mogą się rozpaść. Dodać cynamon i miód. Wyłączyć ogień i odstawić do przestygnięcia. Bakalie pokroić w kostkę, dodać do jabłek wraz z rodzynkami i bułka tartą. Co drugą warstwę ciasta posmarować roztopionym masłem, gdy wszystkie warstwy zostaną ułożone przy krótszym boku ułożyć farsz. Zrolować ciasto, końce zawinąć. po wierzchu dokładnie posmarować masłem. Piec w 160 st C z termoobiegiem ok 40 min.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz