piątek, 22 marca 2013

gubes czyli wariacje grecko- cypryjskie




farsz:
0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
1 szt Cebula
Cynamon ok. 1 płaska łyżeczka
Sól, pieprz
Ewentualnie natka pietruszki i czosnek


Ciasto: 2 opakowania kaszy Kus-kus i ok. 4 jajek, sól, pieprz


Kuskus przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, przestudzić. Posolić do smaku i dodawać jajka i mieszać ręką. Ciasto musi być klejące i trzymać się kupy. W razie gdyby było za wolne to można dodać kaszy manny albo kaszki kukurydzianej.


Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć, dodać mięso, odparować wodę, dodać przyprawy i przestudzić.


Teraz lepienie. Są 2 metody. Jedna to wylepienie ręki ok. 1 cm grubości ciastem tak aby powstał owal, na środek kładziemy ok. łyżeczkę mięsa i składamy dłoń i formujemy ciasto tak aby powstały podłużne kule długości ok 4 cm, farsz nie może nigdzie wystawać. Druga metoda to uformowanie z ciasta gotowego gubes palcem zrobienie dziury, napchanie tak mięsa i oblepienie dziur ciastem. Ważne jest aby włożyć do środka gubes jak najwięcej farszu, ale też aby mięso nigdzie nie wystawało bo będzie się rozwalać przy smażeniu. Jak już wszystkie gubes są ulepione to smażymy na głębokim oleju w dużej temp ok. 170 st C Najlepsza do tego jest frytkownica

lepienie gubes krok po kroku:

 Najpierw należy przygotować ciasto.


Nałożyć łyżkę ciasta na dłoń i rozpłaszczyć tak aby w każdym miejscu było takiej samej grubości


na środek położyć porcję ciasta













Teraz trzeba złożyć rękę w pięść i zbliżyć brzegi do siebie. Można pomóc sobie łyżką.












gubes przed smażeniem
gotowe gubes z sosem czosnkowym własnej roboty


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz