poniedziałek, 18 marca 2013

galareta ze schabu i warzyw

Pół kg schabu
warzywa takie jak: marchewka, cukinia, groszek, kukurydza, papryka, bakłażan, pietruszka, seler, por, brokuł, fasolka - wybieramy co lubimy
żelatyna
sól, pieprz, zioła prowansalskie, czubrica

 Schab pokroić w kostkę, zalać wodą, dodać sól, pieprz i twarde warzywa jak marchewka seler i pietruszka. Gotować aż schab zmięknie. Dodać pozostałe warzywa oprócz groszku i kukurydzy, ponieważ te należy dodać już po zakończeniu gotowania. Dodać pozostałe przyprawy, gotować jeszcze 5 min i wyłączyć. Rozpuścić żelatynę i dodać. Rozlać do pojemników i schłodzić kilka godzin. Dobre jako zimna przystawka, ale tez jako drugie śniadanie do pracy jeśli tylko pomyślimy wcześniej o zamykanym pojemniku. Zamiast schabu można użyć cielęciny lub filetu z indyka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz