czwartek, 28 marca 2013

Żur wielkanocny

domowy zakwas
wędzony żeberka lub boczek
warzywa na wywar
kiełbasa
ziele angielskie
liść laurowy
jajka - po 1 na osobę
średnia cebula
śmietana
majeranek


Na wędzonym żeberku lub boczku ugotujemy bulion. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej. Warzywa obrać i w całości dodać do garnka wraz z zielem angielskim i liściem laurowym. Zalać wodą i gotować na małym ogniu 2 godziny. Pod koniec cebulę przekroić na pół i przypalić nad ogniem. Dodać do garnka i gotować razem 10 min. Warzywa wyjąć ( można je użyć do sałatki jarzynowej) Boczek pokroić w kostkę, kiełbasę w plasterki. Razem podsmażyć na patelni. I tak to można zostawić do niedzielnego poranka. W niedzielę bulion zagotować, dodać kiełbasę, boczek i zakwas. Zakwas dodawać porcjami tyle aby żur zakwasić, bo gdy dodamy za dużo będzie nie smaczny. Na koniec dodać śmietanę i majeranek. Jajka ugotować na twardo i włożyć do talerza.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz