piątek, 29 marca 2013

pascha waniliowa

litr tłustego wiejskiego mleka ( może być mleko z mlekomatu ) Mleko musi mieć min 4 % tłuszczu
4 jajka
laska wanilii
cukier waniliowy
20 dag gęstej śmietany
kostka masła
szklanka cukru pudru
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
szklanka bakalii


Paschę można też robić z mleka. Jest bardziej pracochłonna ale tez lepsza.

Jajka wymieszać ze śmietaną. Mleko zagotować z rozkrojona laska wanilii. Wyjąć wanilię i wlać masę jajeczną. Całość mieszając gotować na małym ogniu jeszcze kilka minut aby twaróg oddzielił się od serwatki. Sitko wyłożyć gazą i wylać na nią masę serową. Pozostawić na kilka godzin aby ściekło. Masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Twaróg odcisnąć i dodawać po trochu do masła. Dokładnie zmiksować, wymieszać ze skórka pomarańczową i bakaliami. Formę wyłożyć folią i wylać masę. Dociążyć z góry. Schłodzić przez 12 godzin. Po wyjęciu można polać tężejącą galaretką.


Na zdjęciach porcja z 2 l mleka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz