piątek, 22 marca 2013

muffiny - przepis podstawowy

Na życzenie Magdy wstawiam podstawowy przepis na muffiny. Można go modyfikować dodając kakao, czekoladę, owoce, dżem, karmel, budyń, bakalie, skórkę z cytryny

Składniki:

2 szkl mąki
3/4 szkl cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szkl maślanki lub kefiru, jogurtu naturalnego
1/3 szkl mleka
60 g masła - stopić
1 jajko
1 łyżka soku z cytryny
 W jednej misce zmieszać suche składniki, a w drugiej zmieszać płynne. Wsypać suche do płynnych i szybko zamieszać łyżką. Mogą być grudki, nie należy się tym przejmować. nakładać ciasta do foremek napełniając do 3/4 wysokości. Piec w 180 st C ok 20 min na złoty kolor.  








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz