piątek, 22 marca 2013

spaghetti z małżami


1 kg małży na 3,4 osoby
makron
cebula
czosnek
białe wino wytrawne
śmietana 18 %
natka pietruszki
sok z cytryny

Małże wypłukać, wyszorować szczotką, odrzucić te otwarte. wstawić wodę na makaron, gdy zacznie się gotować to w drugim garnku podgrzać odrobinę oliwy i wrzucić cebulę i czosnek. Podlać winem, wrzucić małże i przykryć przykrywką. Dusić ok 4-5 min. Te które się nie otworzą wyrzucić. Dodać śmietanę, sok z cytryny, pietruszkę, sól i pieprz. Makaron w miedzy czasie ugotować al dente  i wrzucić do garnka z sosem. Podawać od razu po przygotowaniu. 
Danie fajne, smaczne i szybkie..15 min od wstawienia wody na makaron.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz