drozdżowe rogaliki
Ciasto:
1 kg mąki
50 g drożdży
100 g cukru
1/2 litra mleka
4 jajka
80 g masła
szczypta soli
2 jajka do posmarowania
Nadzienie:
pół szkl mielonych migdałów
pół szkl mielonych orzechów włoskich
4 łyżki miodu
1 jajko
150 g maku
aromat rumowy
2 łyżki kwaśnej śmietany
Ciasto dobrze wyrobić aż przestanie być kleiste. Pozostawić ok 1 godz do wyrośnięcia. Mak sparzyć i 3 razy zmielić. Dodać pozostałe składniki nadzienia i wymieszać. Farszu nie wystarczyło na podana ilość ciasta, więc nadziewałam dżemem i jabłkami.
Ciasto podzielić na mniejsze porcje. Wałkować okrągłe placki i dzielić na trójkąty. Przy podstawie kłaść farsz i zwijać. Posmarować roztrzepanym jajkiem, piec w 180 st C ok 20 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz