350 g mąki pszennej
100 ml mleka ( serwatki)
1 jajko
25 g drożdży
3/4 szkl cukru
szczypta soli
125 g masła
bakalie
Ciasto zagnieść i pozostawić do wyrośnięcia na ok godzinę. Wgnieść bakalie i włożyć do nasmarowanej formy. Gdy podrośnie piec. Po upieczeniu można polać lukrem itp.
Ja nie lubię pustych kalorii więc u mnie tylko cukier puder :)
Podoba mi się jej kształt! :)
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt!
Kształt zawdzięcza silikonowej foremce. Wesołych Świąt :D
OdpowiedzUsuńIle czasu ma wyrastać w formie? Ile min pieczemy i w jakiej temperaturze?
OdpowiedzUsuńCzas wyrastania zależy od temperatury w jakiej ciasto rośnie. Wstawiam do piekarnika gdy podrośnie ok 3 cm i będzie widać ładny okrągły brzuszek. Piec jak każde ciasto drożdżowe najpierw 10 min w 220 st C, a potem 170 st C aż będzie rumiane. Nigdy nie patrzę na zegarek, widać kiedy ciasto jest upieczone :) Takie robienie na oko zawsze wychodzi :) przepisu też nie trzymam się ściśle...Daję składniki "na oko" i zawsze wychodzi. Pozdrawiam i życzę udanych wypieków
Usuń