piątek, 29 marca 2013

pascha morelowa

75 dag tłustego sera
20 dag dżemu morelowego
10 dag suszonych moreli
15 dag masła
25 dag cukru pudru
5 żółtek
3/4 szkl śmietany 30 %
cukier waniliowy


Morele umyć i namoczyć. Gdy będą miękkie drobno pokroić. Ser zmielić (jeśli jest taka potrzeba. Twaróg Piaski nie trzeba mielić) Dżem lekko podgrzać i zmielić w malakserze. Wymieszać z serem. Masło utrzeć z cukrem na puszysta masę. Potem nadal ucierając dodawać po jednym żółtku oraz po 1 łyżce masy serowej. Na koniec dodać suszone morele. Ja zawsze dodaję do paschy 1 łyżkę rozpuszczonej żelatyny. Lepiej się wtedy kroi i może postać dłużej w cieple. Wiem, że dla niektórych to totalna profanacja :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz