piątek, 29 marca 2013

mazurek różany

pół kg mąki
kostka masła
15 dag migdałów
3/4 szkl cukru pudru
5 ugotowanych żółtek
słoiczek konfitury z róży (czytajmy skład, bo często zamiast róży jest aronia, jabłko,a różany jedynie aromat)
cytryna

masa:


2 szkl cukru
1 szkl gęstej śmietany
łyżka soku malinowego


Migdały drobno posiekać, cytrynę sparzyć , skórkę zetrzeć, a sok wycisnąć. Żółtka zetrzeć na tarce. Mąkę wymieszać z cukrem, migdałami, skórką cytrynową i sokiem z cytryny oraz żółtkami. dodać posiekane masło i wyrobić ciasto. Schłodzić min 30 min. Ciasto podzielić na pół. Każdą rozwałkować na placek wielkości blaszki. Jednej ozdobnie pozawijać brzegi. Upiec na złoto w 200 st C. Wystudzone placki przełożyć konfiturą. 

Śmietanę zagotować z cukrem, zmniejszyć ogień i gotować ok 10 min. Zdjąć z ognia wymieszać z sokiem. Ciepłą wylać na ciasto. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz