czwartek, 21 marca 2013

robimy sushi :)

Najpierw należy zapatrzeć się w ryż do sushi, bambusową matę do zwijania rolek, algi nori, świeżą rybę  z pewnego sklepu, marynowany imbir, wasabi, zaprawę do ryżu. Kiedy mamy już to wszystko można zacząć myśleć o sushi, bo pozostałe składniki znajdziemy z lodowce. A może to być: sałata  ogórek, avocado, serek śmietankowy, marynowany bambus, sezam itp....





Ryz należy wypłukać porządnie, a potem ugotować w proporcji 1 do 1,2 wody bez soli. Do zimnego ryżu dodać zaprawę. Potem ryz należy rozprowadzić na nori na grubość ok 1 cm zostawiając 1 cm marginesu z każdej strony. Układać składniki i zwijać. Reszta to już inwencja własna. Dzisiaj użyłam tuńczyka, wędzonego łososia, ogórka, serka śmietankowego, salaty i sezamu.

Nie należy się zrażać jeśli nie wyjdzie za pierwszym razem. Samo ugotowanie ryżu nie jest proste, bo musi być odpowiednio gęsty, nie za lepki, ale też nie sypki. Jeśli ktoś ma opory przed zjedzeniem surowej ryby może użyć wędzonej lub tylko warzywka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz