2 cebule
zioła prowansalskie
sól, pieprz
ciasto:
0,5 kg mąki pszennej pełnoziarnistej
0,5 szkl mleka
1 szkl wody
20 g drożdży
2 łyżki oliwy
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
Ze wszystkich składników zagnieść ciasto i odstawić na godzinę w cieple miejsce.
Pieczarki umyć, nie obierać se skory, pokroić w pół-plastry. Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na patelni, dodać pieczarki i dusić razem aż odparuje nadmiar wody. Doprawić i przestudzić. Ciasto rozwałkować na 1 cm, na połowie rozłożyć farsz, złożyć ciasto lekko rozwałkować i zwinąć w rulon. Przeciąć go wzdłuż na 3 nie docinając do końca. Zapleść na warkocz. Pozostawić do wyrośnięcia na pół godziny. Posmarować z wierzchu oliwa lub jajkiem. Można posypać makiem lub sezamem. Piec ok 40 min w 200 st C
Pięknie zaplecione. I na pewno pyszne z tymi pieczarkami.
OdpowiedzUsuńPychota ! :)
OdpowiedzUsuńAle fajnie wygląda! Z pieczarkowym nadzieniem taki warkocz musi być pyszny :))
OdpowiedzUsuń