500 g mąki pszennej
2 g drożdży świeżych
70 ml mleka
150 g masła
3 jajka
cukier 3/4 szkl
szczypta soli
Moja wersja jest taka : nastawiam program na wyrabianie bez pieczenia, wrzucam wszystkie składniki i sie robi :)
Oczywiście można to zrobić za pomocą miksera lub ręcznie.
Gdy ciasto wyrośnie wykładamy go na brytfannę z papierem, układamy na wierzchu dowolne owoce i posypujemy kruszonką.
Kruszonka tradycyjna:
125 g masła, 125 g cukru i 125 g mąki - wszystko szybko wyrobić ręką.
Kruszonka z płatkami owsianymi:
Połowę mąki zastąpić płatkami lub musli owsianymi.
Na koniec pozostaje już tylko pieczenie - około 45 min, pierwsze 10 min 240 st C, kolejne 10 min 180 st C, pozostały czas 160 st C. Po upieczeniu pozostawić w piekarniku aby wystygło ok 15 min.
Na koniec pozostaje już tylko pieczenie - około 45 min, pierwsze 10 min 240 st C, kolejne 10 min 180 st C, pozostały czas 160 st C. Po upieczeniu pozostawić w piekarniku aby wystygło ok 15 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz