piątek, 22 marca 2013

jabłecznik - babka z jabłkami

To ciasto nie może się nie udać, a przy tym jest bardzo dobre. 

4 jajka
2 szkl maki pszennej
2 łyżki maki ziemniaczanej
mały proszek do pieczenia
1 szkl cukru
1 margaryna 250 g
cukier waniliowy
4 średnie jabłka bez skóry i gniazd nasiennych lub inne owoce, może być  dżem

jabłka, gruszki i gorzka czekolada

Margarynę rozpuścić, dodać do cukru, miksować razem dodając po 1 jajku. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i dodawać porcjami do masy. Formę do babki wysmarować tłuszczem i wysypać bułka tartą. wylać połowę ciasta, wyłożyć jabłka i przykryć pozostałym ciastem. Piec ok 40 min i 180 st C. Sprawdzać suchym patyczkiem stan upieczenia. Po wyjęciu z formy posypać cukrem pudrem, lub polać czekoladą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz