piątek, 29 marca 2013

pascha - przepis podstawowy

Pascha to rodzaj sernika na zimno. Jej przygotowania należy rozpocząć od przygotowania sera. Gorąco zachęcam, aby taki twarożek zrobić samemu. Dzisiejsza pascha wyszła delikatna, kremowa. Na średnią paschę potrzeba 2 litry wiejskiego mleka. Trzeba zakupić mleko na targu lub w mlekomacie. Z tego mleka nie wolno zbierać śmietany. Mleko należy zagotować. Jeśli macie pozbawione ziaren laski wanilii (warto je zbierać) to tutaj znakomicie się nadadzą. Trzeba je wrzucić do mleka i wyjąć gdy się zagotuje. 5 jajek wymieszać ze szklanką gęstej wiejskiej śmietany ( takiej zebranej z mleka i postawionej na 2 dni przy kuchence). Mieszankę wlać do gotującego się mleka. Całość mieszać i gotować jeszcze kilka minut aż oddzieli się ser i serwatka. Gdyby po dłuższym czasie twaróg się nie wytrącał jest na to sposób - należy dodać soku z cytryny. Garnek odstawić w zimne miejsce i poczekać aż przestygnie. Zimną masę przelać przez sitko wyłożone gazą. Pozostawić na noc aby odciekło, albo pomóc mu w tym odciskając go w rękach. Choć lepiej poczekać...Taki domowy twarożek jest tak pyszny, że zacznę robić taki na kanapki. Z 2 litrów mleka wychodzi ok 600 g sera i dużo więcej serwatki....I teraz każdy się zastanawia co z nią zrobić? Wylać?? To byłaby wielka szkoda bo jest bardzo zdrowa i zawiera mało kalorii, bo przecież cały tłuszcz mamy w serze. Możną ją pić zamiast mleka, pyszny chlebek na niej wychodzi, bułki, drożdżowa baba...

Kolejny etap to masło i cukier. Kostkę masła należy utrzeć ze szklanką cukru. To bardzo ważny moment, od  długości ucierania zależy jak delikatna będzie pascha, a gdy cukier się nie rozpuści do końca będzie go czuć pod zębami w czasie jedzenia.

Teraz można zacząć do masła dodawać ser po łyżce. Gdy się skończy można przejść do konkretnego przepisu czyli dodać bakalie, likier miętowy, mus morelowy, orzechy, czekoladę, cytrynę....itp...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz